Inspirace nejen pro partnery. 2020+

Pravidelná konference společnosti Microsoft určená pro partnery, tentokrát doručena ryze ve formátu online konference, odhalila zajímavé novinky v produktovém portfoliu a online službách.

Pojďme si projít to nejdůležitější a nejvíce zajímavé inspirace pro české prostředí, organizace, vývojáře a tentokrát hlavně pro IT.

Microsoft 365

Windows 10 Endpoint DLP je zásadní inovací pro všechny, kteří se zajímají o bezpečí firemních dat. Integrované s Microsoft Information Protection, umožňuje DLP chránit citlivá data společnosti na koncové stanici nativním sensorem i bez nutnosti instalace dalších komponent nebo pořizování dalších nástrojů. Možnost zamezit přenos dat na externí uložiště, do neschválených cloudových služeb, audit přístupu. V jedné konzoli společně s daty z Exchange, Teams a SharePoint. Napojené na chráněnou identitu uživatele.

Služba Microsoft Lists pomáhá organizovat sofistikované seznamy jednoduchou formou. Dokáže nahradit některé z klasických Excel tabulek jako seznamy produktů, zákazníků, požadavků a podobně. Ale především ve stejném formátu a vždy aktuální tato data použít v SharePoint, Teams a dalších aplikacích.

Universal Print je řešení pro náhradu role tiskových serverů pro společnosti, které disponují ryze online prostředím, ale přesto potřebují uživatelům doručit možnost centrálního tisku na firemních tiskárnách.

Firemní sociální síť Yammer se dočkala nového vzhledu, kompletně přepracovaného pro moderní web, integrovaná s Microsoft Teams v podobě nativní aplikace. Stavěná pomocí Fluent Design dovoluje interaktivitu třeba i ve formě notifikačních e-mailů, které v aplikaci Outlook rovnou dovolují navázat konverzaci. Přímé, bez vyrušení, nutnosti měnit kontext, ve kterém se uživatel nachází.

Platforma Microsoft Teams jako střed firemní spolupráce i komunikace představila nové funkce nejen pro správce v administračním centru, ale také nový vzhled videokonferencí, možnost SSO integrace aplikací třetích stran, novou osobní Power BI aplikaci pro rychlý přehled o podstatných ukazatelích společnosti a také prémiové předplatné pro Microsoft Teams Rooms zařízení, které v sobě obsahují jejich kompletní správu.

Centrální nástroj pro sběr a bezpečnostní vyhodnocení logů Azure Sentinel získal nové konektory pro širokou řadu online služeb i lokálních prvků a zařízení, jako Alcide kAudit (Kubernetes logs), Vectra AI, Perimeter 81 (Activity logs), Symantec Proxy SG, Symantec VIP, Pulse Connect Secure, Infoblox NIOS, Proofpoint TAP, Qualys VM, VMWare Carbon Black, Okta SSO, RiskIQ (Azure Logic Apps custom connector). Stává se tak z něj opravdu velmi sofistikovaný nástroj, který u bezpečnostních týmů získává na velké oblibě.

Communication Compliance potěší zatím především anglicky mluvící organizace. Inteligentně detekuje porušení firemního kodexu pro komunikaci, vulgarity, urážky a dovoluje na ně selektivně reagovat ze strany HR. Toto řešení výborně doplňuje Insider Risk Management hlídající vyzrazení interních důvěrností nebo krádeže duševního vlastnictví.

Pomocí Double Encryption Key může organizace v online službách splnit přísnější regule lokálních států a přesto využívat online služeb. Šifruje data pomocí dvou klíčů. Klíče organizace a klíče společnosti Microsoft. A potřeba jsou vždy oba dva.

Azure

Azure Stack HCI. Windows Server, Linux, virtualizované, stejně jednoduše přímo z Azure portálu jako jiné zdroje. Partnerství s Dell EMC, HPE a Lenovo dává čekat, že si Azure užijeme čím dále více i v hybridních scénářích.

Azure Migrate a jednotlivé migrační cesty nyní pro audit prostředí k migraci a doporučení vhodných konfigurací i výsledných cen podporují širší škálu služeb, stejně tak databázové zdroj a lepší audit VMware.

A několik příjemných zpráv jako distribuci nového Apache Hadoop, plně kompatibilního s poslední verzí, plně optimalizovaného pro Azure. Podpora Network File System (NFS) ve verzi 3.0 v Azure Blob Storage. Možnost navázání bezpečného spojení pomocí Managed Virtual Network (VNet) mezi Azure Data Factory (ADF) a datovými uložišti. A další drobnosti především pro vývojáře využívající platformní služby.

Všechny novinky a oznámení najdete v originále v Book of News.